Hitta ditt drömhus

Majoriteten av svenskar vill ha ett eget hus att bo och åldras i. Men att hitta drömhuset är svårt och innebär att flera saker kan infalla samtidigt. Hur hittar du drömhuset och vad ska du tänka på när du köper det?

Området

Bestäm vilka områden du kan bo i. De flesta känner sig rotad på en plats och på grund av omständigheter som familj och karriär. Det ger ingenting att hitta ett drömhus i Blekinge när du bara kan bosätta dig i Dalarna. Så välj dina områden först och knappa in dem på Hemnet för god översikt.Men det lönar sig också att ta en bil- eller cykeltur i områdena. Få en känsla för dem och se om du hittar ditt drömhus ståendes mitt framför dig. Chansa, knacka på och lämna din information. Om ägarna är sugna på att sälja behöver de bara ringa.

Misstag att undvika

När du funnit ditt framtida hem gäller det att inte gå för fort fram. Det finns flera fallgropar du inte vill ramla ned i varav de vanligaste handlar om undersökningsplikten. Den är lågt mer djupgående än du tror och kräver att du och en certifierad besiktningsman har gått igenom hela huset och eventuella andra byggnader på tomten. Det spelare ingen roll om säljaren har gjort en egen besiktning, om något fel uppstår kan du inte hänvisa till en besiktning som någon annan beställt. Även nybyggda hus kan ha sina problem som kräver djupare undersökningar.

Lån

Marknaden för husköp och bolån har sett bra ut i många år. Banker tittar alltid på hushållets ekonomi, inkomster och vilken ränta ni klarar av. Men dessa beräkningar ska tas med en nypa salt, fundera på vilka fasta kostnader ni kan leva med. Tänk på att räntan kan stiga med åren och hushållets inkomster kan förändras. Tanken är att du inte ska behöva lägga mer 20% av din inkomst på din del av boendet men i Sverige har vi ofta långt högre lån som kräver mer än 20 procent av lönen. Fundera på vilken livsstil ni vill leva i drömhuset innan ni slår till. Det värsta vore att köpa drömhuset för att senare vara tvungen att sälja det på grund av ekonomin.