Dränering som inte skapar kaos på tomten

Ibland är det tråkigt nog så att en husgrund måste dräneras för att undvika fuktskador på fastigheten. Förutom att traditionell dränering kräver en hel del jobb, förstör man även delar av trädgården i direkt anslutning till huset, vilket leder till att man bland annat får plantera om gräsmatta och dylikt. Ja, traditionell dränering är krångligt, men det finns faktiskt andra alternativ.

När dränerar de flesta?

grävmaskinEn av de vanligaste tillfällena då folk väljer att dränera en fastighet är när de just flyttat in i denna. Det kan handla om att man nyligen köpt eller tagit över en äldre fastighet vars dränering gjorts för väldigt länge sedan eller inte alls, och som man då måste ta itu med. Som ny husägare tenderar man även att vara extra noga med en sådan sak som dränering. Då ett husinköp ofta är en kostsam investering, så vill man inte äventyra denna i onödan genom att vara lat och inte ta itu med sådant som annars kan straffa sig i längden.

Traditionell dränering

Traditionell dränering genomförs på ett sådant vis att man med grävare gräver ner rör runt huset, som är tänkt att leda bort väta som annars nått husgrunden och därigenom lett till fuktskador på denna. Det är en relativt kostsam procedur där du på något vis måste få tag i en grävmaskin och grävmaskinsförare, det material som behövs för själva dräneringen, samt själva arbetet med detta och återbördande av tomten till sitt ursprungliga skick när du väl anser dig vara färdig. Ja, som du märker är dränering en inte alltför rolig sak att ta sig an och något som inte görs i en handvändning.

Dränera utan att gräva

De allra flesta som man språkar med är inte alls medvetna om att det finns ett alternativt sätt att få bukt med fukt i husgrunden än att använda sig av den traditionella dräneringsmetoden. Som inom de allra flesta områden har tekniken även tagit ett kliv framåt när det gäller sådant som fuktproblem, vilket givit oss en teknik där man med hjälp av elektroder ger vätan en positiv laddning, som sedan gör att den själv letar sig ut ur husgrunden mot den negativt laddade marken. Detta är ren och skär vetenskap och någonting som kan spara både på kropp och plånbok. Metoden och installationen är dessutom permanent, till skillnad mot traditionell dränering, där även nästa generation kommer att få genomgå samma procedur på nytt.