Måla shabby chic

Det är en konst att måla så att det ser lite slitet och gammaldags ut och här liksom all annan målning så gäller det att vara noga med förarbetet för att slutligen kunna få det resultat man önskar. 

Fynda gamla möbler

Det finns en mängd olika möbler som passar att måla om till shabby chic stil, det gäller att tänka på att de trämöbler du fyndar har en massiv yta så att den går att behandla och slipa för att få önskat resultat. Här handlar det mer om att få till den där lite slitna looken mer än vad det gäller själva färgvalet och färgskalor. Innan du börjar med renoveringen av din möbel så glöm inte att kolla att allt fungerar som det ska, att dörrar och lådor går att öppna och stänga och att det inte finns större skador eller sprickor som förstör funktionen.

Gör förarbetet grundligt

Tvätta möbeln ordentligt med någon form av målartvätt innan du börjar och sandpappra ytan så att färgen fäster bättre. Det gäller att ta till små knep när man ska patinera sina möbler. Vill du ha lite krackelerad färg någonstans på din möbel så kan man ta hjälp av vax på den yta där man vill ha krackeleringen. Då fäster färgen sämre där, täck sedan hela ytan av breda drag med penseln. Charmen med det är att det gör inte så mycket om penseldragen syns lite på lantliga möbler, gå sedan på med sandpapper igen när färgen torkat så du får den slitna yta du vill ha. Man kan med fördel slipa lite extra på armstöd, längst fram på sitsen osv för att få mer slitet intryck.