Tips när du renoverar köket

Ett nytt kök är något de allra flesta (som inte har ett) drömmer om. Vägen dit är dock lång och inte minst slutsträckan är ganska obekväm. Här har vi därför samlat de bästa tipsen på hur du klarar dig igenom din köksrenovering. 

Räkna på tid

renovera kökInnan ni sätter igång att renovera så är det bra att ha en uppfattning hur lång tid det kommer ta. Att bara byta skåp och bänkar är något som idag kan gå ganska snabbt om man använder sig av färdiga moduler men om man skall börja lägga klinker, kakla och måla så kan det snabbt ta mycket längre tid. Om ni dessutom gör allt själva så brukar det även ta längre tid än om en grupp med vältränade snickare och byggarbetare tar sig an arbetet. Om ni kommer fram till att arbetet kommer att ta lång tid så blir det extra viktigt att hålla koll på nästa stycke.

Förenkla matlagningen

Då man under renoveringsprocessen inte har samma tillgång till köket som tidigare måste man hitta nya sätt att laga och äta sin mat. Om det bara handlar om någon dag så kanske det kan vara ett alternativ att köpa snabbmat eller äta ute. Om man vet att det kommer ta lite längre så kan det vara passande att spara tid och pengar på andra sätt.Först och främst bör man se till att hitta en ny yta i hemmet som kan användas som ett temporärt kök. Ett ställe där du kan ha din kyl, frys och eventuellt någon portabel gas eller elplatta. Tänk dock på att vara nära ett fönster som får agera tillfällig köksfläkt när ni använder plattan.  Även en vattendunke med kran kan vara mycket praktiskt för att kunna få vatten till matlagningen då det behövs.Ett andra steg i att förenkla sin matlagning kan vara att börja köpa färdiga matkassar. På så sätt behöver man inte ödsla onödig tid i affären när man hellre vill arbeta på köket eller spendera den med familjen. Alternativen är nu dessutom så många att alla kan hitta något som passar dem. Då matkassarna dessutom innehåller precis det som behövs för den kommande veckan minskar man även på svinn och skräp vilket annars kan svårt att hantera i sitt temporära kök. Svårare än skräp är dock disk. Att under tiden använda sig av papperstallrikar och plastbestick kan därför vara ett mycket praktiskt val.För att göra matlagningen ännu enklare så kan det vara smart att förbereda viss mat innan renoveringen och på så sätt kunna värma somliga delar direkt från frysen.