Tips till sovrumsinredningen

Sovrummet är inte det rum vi spenderar mest vaken tid i. Men det finns fortfarande ett stort värde av att ha ett sovrum man verkligen trivs i och känner sig nöjd med. Vi stället så klart inte samma krav på våra sovrum och nyttjar dem på exakt samma sätt, men det finns fortfarande några allmänna tips man kan dra nytta av när det kommer till sovrummet.

Utgå från sängen

Sängen är självklart den huvudsakliga möbeln i sovrummet och det är smart att börja med den och tänka på sovrummets design med den i åtanke. Sängar kommer i flera varianter idag. Från de absolut enklaste resårmadrasserna på fyra ben till ställbara sängar man själv kan justera för att hitta rätt sovställning i. Men mer än så finns det väldigt många olika stilar och färger på dagens sängar. När man hittat sin perfekta säng bör man titta runt och se vad som passar runtomkring den. Det är inte svårt att bygga sin egen sängram, du kan hitta instruktioner på nätet. Det går också att vända sig till en snickare eller smed för att få ett mer professionellt och unikt utseende. Annars kan du göra det enkelt för dig och köpa en sängram tillsammans med sängen och hänga upp en sänghimmel för lite extra dekoration.

Ytterligare möbler

Men sängen är inte den enda möbeln vi ställer in i sovrummet. Beroende hur mycket utrymme man har över kan det finnas möjligheter för så mycket mer. Tänk först och främst på utrymmet. En del av detta kommer behövas för att klä av och på sig på morgon och kvällen. Utöver detta är det smart att åtminstone ha en avställningsyta som ett nattduksbord vid båda sidor av sängen och det bör även finnas en extra sittplats som inte är sängen. Den extra sittplatsen har dock en tendens att bli platsen där smutsiga och använda kläder landar. Ofta beror detta på att det är bökigt att lägga in kläderna i garderoben. Gör det lättare för dig att komma åt alla plagg i garderoben och vik dem om du tycker det är jobbigt att hänga in plagg på en galge.

Byt gardiner med årstiden

Här uppe i norra Europa ser vi ganska stor skillnader vad gäller soltimmar under året. Och ju längre norrut man bor desto mer extremt blir skillnaden. Att ha en uppsättning gardiner för hela årets variation är därför en god idé. På sommaren kan det vara skönt att ha heltäckningsgardiner eller liknande som stänger ute solen för att man ska få en bra natts sömn. Och på vintern vill man ju ofta få in alla solljus man kan, varpå ett par tunnare gardiner passar perfekt. Alternativt kan du alltid ha tunna gardiner för att släppa in ljus under dagen och sätta upp en rullgardin för kvällarna.