Önskar du att du kunde njuta av ditt fritidshus året om? Du och många andra. Att äga ett fritidshus är perfekt när hela landet fokuserar på hemester. Det är en tillflykt från vardaglig stress och måsten. Att få åka dit för att fira jul likaväl som midsommar ger dig möjligheten att utnyttja ditt fritidshus maximalt. Att ha ett extra hus som du kan bo i året runt och sälja som permanentbostad i framtiden. Vad behöver du göra för att förverkliga drömmen?
Isolering och värme
De största och viktigaste punkterna är att få huset tillräckligt isolerat och ha en kontinuerlig, stabil värmekälla. När du isolerar huset mer måste du kunna värme upp det även när du inte är där, annars riskerar du fuktskador. Sommarstugor brukar har lite till ingen isolering. Ett timmerhus är bra på att hålla värmen men kan ändå behöva isoleras från insidan, om än lite, för att förhindra drag. Plankstommar behöver samma isolering som en vanlig villa.
Därefter behöver du en stabil värmekälla som kan hålla värmen även fast du inte är där. Ett oisolerat hus klarar sig med en kamin som ni kan elda i när du är där, men räcker inte när du vill vara där på vintern. Om du har möjlighet och vill få bästa komforten, ska du välja en vattendriven värmepump. Det finns gott om firmor som installerar luft/vatten värmepumpar. De har en lång livslängd, kostar mindre att driva och ger samma värme som hemma. Det kräver dock en större investeringskostnad men ger dig ett värmesystem som fungerar året runt.
Avlopp och el
Att dra in avlopp och el kostar pengar, flera hundra tusen kronor. Har du redan det inkopplat så kan det istället vara viktigt att se över skicket på avloppet. Är det kommunalt eller egen brunn? Behöver du höja huvudsäkringen? För ett fritidshus kan huvudsäkringen vara i minsta laget om du ska bo där året runt eller bara vara för låg med tanke på hur mycket mer el vi förbrukar idag än på 60-talet.
Att säkra upp från exempelvis 10A till 16A räcker. Har du inte möjlighet att dra in el får du kanske bygga ett off-gridsystem som kan driva de viktigaste funktionerna, men då kostar också en del pengar och att du testar dig fram med vad som fungerar bäst och hur mycket el du faktiskt behöver producera.